dinsdag 3 maart 2015

Blog 7: Moord in Greenrock village theater


Moord in Greenrock Village Theater
Velen zullen het concept van cluedo wel kennen? Waarbij je moet zien te achter wie mister X heeft vermoord, in welke kamer en ook waarmee. Waarbij de eerste persoon die het geheel goed raad de winnaar is. Ook bij dit spel moet je raden hoe de moord precies in de steel steekt. Maar daarnaast moet je alle combinaties in het spel goed weten te puzzelen door de combinatie van tegels goed in het bord te leggen.



Er zijn in dit theater 5 artiesten zoals je hierboven ziet. Marlon van 24, Mary van 30, Martin van 48, Joan van 42 en John van 36. In ieder scenario zal altijd een van deze vijf vermoord worden.


In het theater zijn ook 5 voorwerpen aanwezig die als moordwapen kunnen dienen. Namelijk een whiskyfles, een buste, een kandelaar, een touw en een schaar.


In het theater werken ook nog 5 mensen waarvan ieder scenario een van hen de moordenaar is. Dit zijn de ouvreuse, de barman, de regisseuse, de toneelknecht en de grimeur.


Er zijn 5 tijdstippen. Op een van die tijdstippen is de moord gepleegd. Dit kan zijn om 12:00, 18:00, 03:00, 09:00 of 21:00.


En in het theater zijn 5 kamers. Een blauwe, gele, witte, rode en groene kamer. In een van deze kamers is de moord gepleegd.

In iedere kolom in het speelbord moet telkens 1 van de verschillende soorten tegels komen te liggen. Maar dit doe je niet zomaar. Je hebt namelijk een kaart met wat aanwijzingen erop. En door die aanwijzingen goed te lezen kan je verschillende tegels al in het bord plaatsen.

Voor het voorbeeld heb ik ervoor gekozen om even de groene kaart te gebruiken. De groene kamers zijn het makkelijkste niveau, daarna komt blauw en dan heb je ook nog rood. Zoals je kunt zien. Staan hier al verschillende tips in die je meteen in het veld kunt plaatsen.
-Je ziet al dat de kamers van links naar rechts geel, wit, blauw, rood en groen is. Die kan je al plaatsen.
-De whiskyfles stond op de witte kamer
-De grimeur ging naar de rode kamer met de buste
-De barman ging naar de gele kamer van Martin
-Om 18:00 uur kreeg Joan bezoek in haar groene kamer

Hierboven zie je dus al een foto van hoe het veld ingevuld kan worden met de eerste aanwijzingen. Zoals je ziet in iedere kolom komt eerst de kamer, dan het mogelijke slachtoffer, dan het wapen, dan de mogelijke dader en dan het tijdstip. Dit is ook gekomen doordat het ook in deze volgorde bij de antwoorden staat.
Maar zoals je kunt zien, zie je hier boven alle tips die je al in het veld kunt leggen, maar als je de kaart goed leest zie je ook nog andere dingen, waarvan je weet dat ze bij elkaar horen, dit zijn:
-21:00 uur, Mary en de regisseuse
-03:00 uur en de kamer van John
-Marlon en de schaar
-Ouvreuse en 09:00 uur
-Het touw en 12:00 uur
-Toneelknecht en kandelaar

Zoals je hierboven ziet heb ik alle combinaties waarvan je weet dat ze bij elkaar horen bij elkaar gelegd.  Het is nu een kwestie van puzzelen om deze bovenstaande combinaties in het veld erbij te plaatsen.
Vaak is het 't handigst en makkelijkst om met de combinatie te beginnen waarvan de meeste tegels al bij elkaar gelegd kunnen worden. In dit geval Mary, Regisseuse en 21:00 uur.
Zoals je hierboven ziet hebben de gele en groene kamer beiden al een artiest die er verblijft, dus die vallen af. De rode kamer heeft al een  mogelijke moordenaar dus daar past ie ook niet. Doordat de combinatie van Mary nog geen wapen heeft. Past die zowel in de witte als blauw kamer.
Maar al kijk je goed zie je dat Marlon en de schaar. De enige combinatie is die in de blauwe kamer past. Daardoor moet Mary wel in de witte kamer zitten.
En zo kan je puzzelend alle combinaties in de het veld plaatsen.

Zoals je hierboven ziet is het veld nu geheel ingevuld waarna je het kan controleren of het klopt. Nu is de groene kaart makkelijk. Maar vooral bij de moeilijke rode kaarten krijg je ook hints die gaan over de leeftijden van de spelers. Of juist  gerelateerd aan geslacht of voorletter van de naam. En dan krijg je vaak ook niet meer de volgorde van de kamers cadeau.

Dus… Moord in Greenrock Village Theater?
Ik heb het spel al een heel tijd in huis. En het blijft toch wel een van mijn favorieten. Vooral doordat dit een spel is wat niet lang duurt, je het ook alleen kunt spelen en door de diversiteit aan kaarten en niveaus blijft het altijd een leuk spel en is het ook voor eigenlijk iedereen wel te doen.
Zelf vind ik dit spel ook altijd wel erg leuk om bijvoorbeeld mee te nemen als ik een lange tijd in de trein moet zitten zonder veel over te stappen.

Wat ik jammer vind is dat weinig mensen van dit spel gehoord hebben en het ondertussen erg moeilijk te krijgen is. Maar dan toch om jullie een plezier te doen doe ik hier nog 2 foto's bij. Dan kunnen jullie thuis lekker zelf gaan puzzelen!



maandag 2 maart 2015

Spel 6: T-Rex


Het is toch al weer een tijd geleden sinds ik een stukje over een bord of kaartspel heb geschreven. Maar destijds ben ik dit begonnen om en mijn mening over spellen te geven. Maar ook om op deze manier jullie te introduceren aan nieuwe spellen. Dus we maken meteen een grootste entree met T-Rex

T-Rex
De naam klinkt als spannend en de doos ziet er ook erg spannend uit. Maar na een snelle blik in de spelregels kwam ik er achter dat dit eigenlijk mens-erger-je-niet is, maar dan in een nieuw jasje gestoken. 
Ik neem aan dat iedereen mens-erger-je-niet kent, maar behalve dat de pionnen in dit spel vervangen zijn door miniaturen van dinosaurussen heeft dit spel toch nog een aantal leuke veranderingen ten opzichte van het oude, saaie en vooral bekende mens-erger-je-niet. Zonder al te veel aan het concept te veranderen.


Zoals je kan zien op het kleurrijke en mooi geïllustreerde speelbord. beginnen alle spelers naast elkaar in de gekleurde vakjes met het start bordje ernaast.  In plaats van dat iedereen op gelijke afstand van elkaar begint. Het leuke hieraan is, dat je op deze manier vanaf het begin af aan al tactisch kan spelen en vooral ook je medespelers kunt dwars zitten. 
En de spelers moeten ook naast elkaar weer stoppen bij de gekleurde vakjes waar Finish staat.

Zoals jullie kunnen zien zijn er ook een aantal pijlen op het spelbord. Deze geven aan in welke richting je mag lopen als je aan de beurt bent. Bij splitsingen mag je zelf kiezen welke kant je op gaat. 

De opzet van het spel is erg makkelijk. Als je aan de beurt bent gooi je met drie dobbelstenen. Namelijk een zwarte dobbelsteen en twee witte dobbelstenen. Met de zwarte dobbelsteen mag je namelijk de grote T-Rex het aantal vakjes verplaatsen wat je gegooid hebt. En in tegenstelling tot je eigen dinosaurussen mag de T-Rex elke kant op lopen die je wilt. Hij mag alleen niet op de paarse of blauwe vakjes komen. 
Doordat je om de beurt de T-Rex kan verplaatsen kan je het tactisch spelen. Want komt de T-Rex op een vakje te staan met een andere dino dan neemt hij deze naar zijn hol (waar het bordje T-Rex staat) en alleen als de speler in kwestie een keer 6 gooit krijg je hem terug. en dan moet je weer vanaf het begin af aan de ronde lopen. 

En zoals vanzelfsprekend wint degene die als eerst al zijn dinosaurussen in zijn eindvakjes heeft staan. Waarbij geldt dat je precies het juiste aantal ogen moet gooien om uit te komen daar. Maar er is meer!

Je dinosaurussen kunnen lopen. Maar ze mogen niet op hetzelfde vakje uitkomen. Gebeurt dit wel, dan gaan ze strijden tegen elkaar. De speler die aanvalt (die dus op het bezette vakje wilt komen) gooit met drie dobbelstenen de verdediger erna met 2. Degene die het hoogste gooit wint. De verdediger wint ook bij een gelijke worp. En de winnaar blijft op het vakje staan. De verliezer moet naar een blauw vakje naar keuze. Dit is een rivier. Hier zijn de dinosaurussen veilig en kunnen elkaar niet aanvallen. 
Als je net begonnen ben kan het handig zijn om mensen uit te dagen en zo snel verder te komen. Maar later in het spel kan het onhandig zijn als je al ver bent. 
De rivier zelf is trouwens ook een manier om een stukje van de route af te snijden. Al kan je daar alleen maar in komen als je een 6 gooit. 


Dus… T-Rex?
Naast het gewone mens-erger-je-niet ken ik dan ook keezen wat een variant is op mens-erger-je-niet maar dan met kaarten in plaats van een dobbelsteen. Maar ik vind deze variatie op mens-erger-je-niet ook erg leuk, en waarschijnlijk leuker om te spelen dan het originele spel. 

Dit komt mede door de mooie illustratie van het spel. En het feit dat onderling alle dinosaurussen ook nog anders zijn. In het boekje staat per dino een korte beschrijving. 
Maar ook omdat dit een variant van mens-erger-je-niet is waarbij het niet gaat om geluk hebben met wat je gooit, maar ook een deel tactiek hierin meegenomen kan worden. Want neem je dezelfde route als je tegenstanders? Of neem je een andere route al is die misschien iets langer? Ga je tegenstanders aanvallen met de kans/risico een stuk vooruit/achteruit gezet te worden? En vooral weet je de T-Rex zo te bewegen dat jij veilig bent maar je medespelers door hem gepakt worden?

Daarnaast maakt het 't concept van mens-erger-je-niet spannender doordat je meteen al naast elkaar begint. 
Een van de grootste nadelen denk ik, is dat het daarnaast ook gewoon wel een variatie op mens-erger-je-niet blijft. Een leuk spel, maar na een paar keer spelen heb je het wel gezien. Misschien dat de doorgevoerde wijzigingen er toch in zullen slagen het spel zelf langer leuk te houden om te spelen. Maar dat zal de tijd uitwijzen!