zondag 19 oktober 2014

Spel 5: Point-Blank


Point-Blank
Soms heb je van die spellen, daarvan is Point-Blank er een van. Waarvan je erg twijfelt of je hem moet kopen. Dit komt dan vooral doordat de doos je niet echt aanstaat. Maar omdat hij maar 2 euro was, heb ik toch besloten om het spel te kopen.

Point-Blank is een erg simpel spel wat zeker in de smaak zal vallen bij mensen die ook van schaken houden. het is een spel waarbij je een goed tactisch inzicht moet hebben. En je tegenstander altijd een stap voor weet te blijven.


Zoals je op het bord kan zien, speel je dit met 2 spelers. Groen en geel. Op de foto is het niet heel duidelijk, maar in de linkerbovenhoek en de rechteronderhoek op het bord staat een schuine pijl die naar het vakje wijst. Dat zijn dus de vakjes waar je mag beginnen.
Iedere speler heeft een aantal pijltjes. Als je een pijltje op het bord plaatst laat je hem wijzen naar het vakje waar jij de volgende beurt een pijl wilt neerleggen.  Je mag zowel, horizontaal, verticaal als diagonaal de pijl laten wijzen.
Het is zo de bedoeling dat je ervoor probeert te zorgen dat je tegenstander geen pijl meer kan plaatsen. Gezien ieder vakje maar 1 keer gebruikt kan worden.


Zoals je op bovenstaande foto ziet heeft groen dit potje verloren. De laatste groene pijl wijst nu naar de rechterbovenhoek en het enige vrije vakje wat eronder is dat is al gereserveerd voor de volgende pijl van de gele speler. Waardoor geel ook wint.


Dus… Point-Blank?
Point-Blank is een leuk spel, maar ook erg goed zelf na te maken met pen en papier. Het spel blijft keer op keer verrassend doordat je scherp moet blijven en moet kunnen anticiperen op wat je tegenstander doet.
Het fijne eraan is dat een potje nooit erg lang duurt en daardoor gewoon erg leuk blijft om te doen. Nu kan het zijn dat na een aantal potjes het toch al best snel gaat vervelen. Wat ik zelf dan doe is dat je ook door de zijkanten kan gaan. Dat als je een pijl in de linkerbovenhoek naar boven laat wijzen je de volgende beurt je pijl in de linkeronderhoek mag zetten. Dat zorgt dan wel voor een nieuwe laag van moeilijkheid.

Spel 4: Totem


Totem
Zoals de doos al doet vermoeden is Totem een spel waarbij het om totempalen draait, of in preciezere zin, het bouwen ervan. Het is een leuk, spannend en vooral een strategisch spel voor 3 tot en met 5 personen. Het is makkelijk te leren maar het blijft een spel wat keer op keer spannend en uitdagend blijft.

De opzet van het spel is erg makkelijk. Iedere speler krijgt 21 kaarten, waarvan 3 topkaarten, 2 krijgerkaarten en 2 squawkaarten. De andere 14 kaarten zijn kaarten waar stukken op staan om de totempaal mee te bouwen. Ook staat er een getal op deze kaart, die bepalen het aantal punten wat de kaart waard is.


Er zit een kleine kartonnen totempaal bij die je in elkaar kan schuiven (daar kon ik helaas geen mooie foto van maken). Maar deze totempaal zet je de eerste ronde bij de beginspeler neer. Het spel duurt 7 rondes. Iedere ronde kiezen alle spelers die mee doen 3 kaarten uit hun hand die ze die ronde willen spelen. De rest van de kaarten leggen ze even aan de zijkant.
Zodra iedereen zijn 3 kaarten gekozen heeft begint de speler waar de totempaal bij staat met het spelen van een kaart. Dit kan een kaart zijn met een stuk totempaal erop. Maar ook een krijger, squaw of topkaart. Er mogen in totaal net zoveel totempalen liggen als er spelers mee doen.
En let op, je hoeft niet telkens bij dezelfde totempaal aan te sluiten. Je mag telkens zelf kiezen waar je ze neer legt.
Nadat alle spelers hun drie kaarten gespeeld hebben, verschuift de totempaal naar de volgende speler en kiezen de spelers weer drie kaarten uit. En dan begint de volgende speler dus als eerst met een kaart neer leggen. Dat verschuift zo per ronde.


Zodra een totempaal best al wat punten in zich heeft, is het handig om die toren te claimen. Je hebt de gewone top kaarten. Maar ook de krijger en squaw kaarten, die je op het plaatje hierboven ziet.
Zodra een totempaal afgesloten is, mag de speler die hem afgesloten heeft alle kaarten uit die totempaal pakken en op een apart stapeltje bij zich neerleggen.
De krijgerkaart is de onderste kaart van het plaatje. Je ziet daarop een indianenman die op de totempaal klimt. Je kan deze kaart gebruiken om de totem al deels af te sluiten.
Dit komt omdat op de krijgerkaart mag alleen een squawkaart (de kaart met het indianenmeisje) komen om die totem mee af te sluiten. Dat heeft wel als risico dat zodra je een krijgerkaart gespeeld heeft een speler die na jouw aan de beurt is misschien wel die totem af maakt door er een van zijn squawkaarten  op te leggen. Het is dus verstandig om goed na te denken wanneer je ze gaat spelen.


De topkaart, zoals hierboven te zien is. Is een kaart waar de speler er drie van krijgt. Je kan een topkaart gebruiken om een totem mee af te sluiten zodat die van jouw is. Hij kan alleen niet boven een krijgerkaart komen. Maar verder kan hij op iedere totem terecht komen.


Zoals je in het plaatje ziet hebben alle totemstukken verschillende waardes. In het spel zitten kaarten met waardes 1 tot en met 6. En dan nog een kaart met een waarde 8 en een van waarde 10. De kaarten die 8 en 10 punten waard zijn zitten er wel minder in dan de andere kaarten.

Na 7 rondes zijn al je kaarten op en wordt het tijd om je punten te tellen. Je telt alle waardes van de kaarten van de door jouw gewonnen totems bij elkaar op. Topkaarten, krijgerkaarten en squawkaarten leveren je geen punten op. En de speler die de meeste punten heeft verzameld wint het spel.


Dus… Totem?
Ik vind Totem een onwijs leuk spel en naar mijn idee zeker een aanrader voor iedereen die van leuke, korte tactische spellen houdt om in zijn verzameling te hebben.
Het leukste gedeelte zit hem erin dat je goed moet nadenken. Niet alleen over wat je zelf wilt doen, maar ook over wat je tegenstanders zullen gaan doen en mogelijk je daar op anticiperen.
De ene keer kan dat goed voor je uitpakken de andere keer niet. Als je bijvoorbeeld ene krijgerkaart speelt en dan je volgende beurt een squawkaart erop wilt leggen, maar een van je tegenstanders had al het vermoeden dat je zoiets zou doen en kaapt de totem voor je neus weg.

Door de makkelijke opzet ervan is het snel te leren en te spelen. En het is een perfect spel voor als je zin hebt in een spelletje, maar geen zin hebt om uren bezig te zijn met een spel. De illustraties op de kaarten zijn erg mooi gemaakt. En het is net als bij meerdere spellen die bij 999 games vandaan komen een spel wat leuk en uitdagend is en wat goed in elkaar zit.
Kortom, ik zeg, kopen!

zaterdag 18 oktober 2014

Spel 3: Het ANWB Vakantie Spel



Het ANWB Vakantie Spel
Tegenwoordig heeft ieder groot bedrijf wel een keer een spel uitgebracht. Ter ere van hun zoveeljarig bestaan, of om de kerstpakketten mee op te vullen. De lat in die spellen wordt niet altijd heel hoog gelegd. En daar voldoet dit spel prima aan. Ook al staat het er nergens echt een leeftijdsadvies op. Bij het spelen van het spel en bij het zien van de doos weet je al snel dat het toch echt voor kinderen bedoelt is.
Het voordeel is dat het makkelijk te leren is. En het voor kinderen ook een educatief spel is.



Het is heel simpel. Je hebt een speelbord. Wat volgens de instructieboekje een vakantielandschap voorstelt.
Zoals je kunt zien wordt er gespeeld met de kleuren rood, groen, blauw en geel. Van iedere kleur zijn er 3 vakantieplekken op het veld gezet. Een caravan en twee tenten. En zoals je aan het veld kunt zien zijn er geen vakjes, maar in plaats daarvan gekleurde stippen.



Iedere speler die mee doet kiest drie van de bovenstaande items die ze mee willen nemen. En legt deze in de vak van zijn kleur neer. De bedoeling van het spel is om als eerste al je items in je vakantiebestemmingen te krijgen. Dit doe je door een item mee te nemen, die leg je dan in het autootje die aan jouw zijde van het bord staat. En te reizen naar naar een van hun vakantiebestemmingen om daar het item af te leveren. Iedere tent of caravan van jouw kleur mag maar 1 item hebben.



Iedere speler heeft ook een stoplicht gekregen. Op het bord zie je verschillende plekken staan met een stoplicht wat op groen staat. Op deze plekken kan je een stoplicht plaatsen als je wilt. Dat kan je doen om je tegenstanders in de weg te zitten.

Tijdens je beurt mag je telkens een van de volgende acties doen:
-Je mag de dobbelsteen gooien en dan met je auto reizen naar de dichtstbijzijnde stip in die kleur.
-Je mag een stoplicht neerzetten of weghalen
-Je mag de ANWB winkel draaien. 

De dobbelsteen gooien spreekt voor zich en het stoplicht neerzetten is zoals ik net ook al zei bedoeld om de anderen dwars te zitten, maar gelukkig kan je ook een beurt opofferen om een stoplicht die voor jouw in de weg ligt weg te halen. 
De ANWB winkel is het huisje wat in het midden van het bord komt te staan. Als je deze draait moet je zorgen dat het huisje met een deur naar jouw vakje toe wijst. Want alleen als die naar jouw wijst mag je een item uit je vakje halen en  in je auto doen. 
Je mag per keer maar 1 item in je auto hebben om weg te brengen. 


Dus… Het ANWB Vakantie Spel?
Voor gezinnen met jonge kinderen kan dit spel zeker erg leuk zijn om te spelen. Maar het is wel een spel wat vanaf een leeftijd van 10 en ouder waarschijnlijk snel gaat vervelen. 
Het spel zit wel goed in elkaar. Maar het biedt weinig uitdaging waardoor het ook erg afhankelijk is van wat je met de dobbelsteen gooit. 
Het is niet een spel wat je vaak zou spelen doordat het eigenlijk te makkelijk is. Maar als je hem wilt spelen kan ik aanraden dat je met het maximum van 4 spelers gaat spelen. En dat het dan vooral leuk kan worden doordat je met de stoplichten elkaar wilt dwarsbomen. 

Je zou het spel natuurlijk ook voor jezelf moeilijker kunnen maken door pijltjes erbij te tekenen waardoor je mar bepaalde richtingen op mag gaan met je auto en niet iedere kant op die je wilt. 
Of door een tegenstander te laten kiezen naar welke vakantiebestemming je een item moet brengen. Of door er zelf nog wat vakjes bij te maken. Want juist de weinige vakjes nu hebben een groot aandeel erin dat het spel erg snel klaar kan zijn. 

Kortom, het is voor een keer wel grappig, maar het zal snel gaan vervelen. 

maandag 13 oktober 2014

Spel 2: Davinci Code


Davinci Code:
De kans is erg groot dat als je de naam Davinci hoort je meteen allerlei associaties hebt. De jongere mensen zullen waarschijnlijk aan het boek of de film Da Vinci Code denken. En de oudere mensen, zullen ongetwijfeld snel denken aan Leonardo da Vinci, waarschijnlijk de beroemdste architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist in een. Waarbij ongetwijfeld ook zijn twee meest bekendste schilderijen omhoog komen in gedachten: De Mona Lisa, en het laatste avondmaal.

Maar daar gaan we het niet over hebben. Want Davinci Code is ook een spel. Het valt naar mijn idee niet onder een term als bordspel of kaartspel. Want je speelt het niet op een bord. En je gebruikt ook geen kaarten. Vandaar dat ik het meer vindt vallen onder een tegelspel. Een spel waarbij je tegels of stenen gebruikt.

Davinci Code is een erg leuk spel voor 2 tot 4 personen. Het is makkelijk te leren, maar blijft toch een uitdagend spel om te spelen.


In de doos zitten verschillende stenen. 12 zwarte stenen en 12 witte stenen. Beide kleuren gaan van 0 tot en met 11. En iedere kleur heeft nog een streepje.
Als je begint leg je alle stenen op hun kop neer zodat je niet ziet welk cijfer erop staat, schud ze dan allemaal door elkaar heen.
Iedere speler pakt 4 stenen. Je mag hierbij zelf weten hoeveel je van welke kleur pakt, als je er maar 4 pakt. Je zet ze open voor je neer zodat jij kan zien welke getallen er op staan maar de andere spelers niet. Je zet ze van het kleinste getal wat geheel links komt te staan, tot het grootste getal wat rechts komt te staan. Mocht je twee keer hetzelfde getal hebben. Dus een witte 5 en een zwarte 5, dan komt het zwarte getal altijd links van datzelfde witte getal te staan.
Nu heeft iedere kleur ook nog een steepje. Het is belangrijk om te weten dat het streepje geen joker is. Want het is niet ter vervanging van een getal. Maar je kan hem gewoon ergens zetten waar jij wilt.



Zodra iedereen zijn rijtje heeft staan begint het spel. De overige stenen liggen in het midden. Aan het begin van je beurt pak je 1 van de overgebleven stenen (Kleur mag je zelf kiezen) en zet deze volgens de eerder benoemde regels op de goede plek in het rijtje.
Nu mag je 1 van de andere spelers gaan kiezen. En proberen te raden bij een van de tegels die voor hun staat welk getal (of streepje) er op staat.
Heb je het getal goed geraden. Dan moet die speler die steen open neerleggen. En mag je nog een keer een steen proberen te raden. Het hoeft niet, alleen de eerste keer raden is verplicht.
Heb je het getal fout geraden, dan moet jij zelf de steen die je aan het begin van je beurt gepakt hebt open neerleggen.

Op een begeven moment zijn alle stenen gepakt. Als je dan aan het begin van je beurt geen steen heb kunnen pakken en je raadt het fout, dan mag je een steen naar keuze neer leggen.

Op deze manier krijg je informatie. Als een speler een code heeft bestaande uit 2 witte stenen en daarnaast 2 zwarte stenen. En die speler pakt een zwarte steen en die komt tussen de twee witte stenen te staan. Waardoor voor die speler van links naar rechts staat: Wit, Zwart, Wit, Zwart, Zwart.
Die speler raadt een steen fout en moet die laatste foute steen open neer leggen. En daar staat een 3 op.
Dan is het bij hem als volgt, Wit, Zwarte 3, Wit, Zwart, Zwart.
Dan weet jij dat de witte steen voor de 3 een 0, 1, 2 of streepje is. Want het is een steen die lager is qua getal. En omdat bij gelijke getallen zwart altijd voor wit komt te staan kan het al geen drie zijn.

Dus… Davinci Code?
Ik heb Davinci Code leren kennen bij vrienden van me en was meteen verkocht aan het spel. Vooral doordat het eigenlijk een heel simpel spel is qua regels en uitvoering. Maar het spel zelf is best uitdagend en het houdt je scherp. Want je moet in je hoofd goed nadenken en kunnen puzzelen. En goed bijhouden wat anderen vragen.
Ik heb Davinci Code al best vaak gespeeld. En het is een spel zoals de doos zelf al zegt voor 2 tot 4 spelers. Mijn ervaring er mee is dat het spel het leukst is met 3 of 4 spelers.
Nu is het met twee spelers ook wel leuk. Maar dan is het vaak wat makkelijker als dat je het spel met 3 of 4 personen speelt.

Ik vind Davinci Code zeker een aanrader, omdat je niet vast zit aan een bepaalde tijdsduur of de zoveel verplichte potjes. En dat maakt het spel gewoon leuk. Het is makkelijk klaar te zetten, je kan snel beginnen en het kan snel afgelopen zijn. Ik heb het zelfs wel eens in de trein van Amsterdam naar Hoorn gespeeld. Een paar potjes zelfs. Maar Davinci Code is zeker een favoriet van me!

zaterdag 11 oktober 2014

Spel 1: Fluxx


De eerste keer dat ik kennis maakte met Fluxx werd er vooraf gezegd tegen me. "Of je vindt dit spel helemaal geweldig, of je vindt het helemaal niets!"
Een opmerking die later inderdaad bleek te kloppen.

Allereerst is er de vraag, wat is Fluxx? Zoals je op de foto hierboven ziet omschrijft het zichzelf als "The card game with ever-changing rules!" Een omschrijving die het spel grotendeels wel samenvat.
Fluxx is een kaartspel waarbij continu de regels van het spel veranderen maar ook het doel van het spel telkens veranderd. Waardoor het keer op keer een leuk en verassend spel blijft. Duurt het dit potje 2 minuten voor het over is? Of ben je een halfuur bezig?

Het spel bevat uit kaarten uit verschillende categorie. Het fijne is dat iedere categorie een eigen kleur heeft. Zodat je snel en makkelijk kan zien wat je in je hand hebt.
De basisregel die in het begin gebruikt wordt is erg simpel. Iedere speler krijgt 3 kaarten die ze in hun hand houden. En iedere beurt, pak je een kaart en speel je een kaart.
Tussen de kaarten die je in je hand kan hebben zitten de volgende kaarten:



New Rule Cards:
Dit zijn de kaarten met een gele rand. Zoals de naam al doet vermoeden zit dit kaarten met regels erop. In de loop van het spel komen er telkens weer regels bij, maar er zijn ook kaarten waarbij er weer regels weg gaan.
Die regels kunnen van alles zijn. Namelijk dat je iedere beurt 2 kaarten van de stapel mag pakken. Of een regel waarbij je 0 kaarten in je hand mag houden. Of een regel waarbij je alle kaarten in je hand moet spelen.
Het leuke aan die regels is dat ze ook ingaan op het moment dat ze gespeeld worden. Als iemand de kaart op gooit Hand Limit 0 (zoals boven op de foto) betekend het dat niemand kaarten in zijn hand mag hebben, dus moet iedereen op dat moment (ook als ze niet aan de beurt zijn) hun kaarten weg gooien.
De combinatie van regels maken het spel grappig en onvoorspelbaar. De persoon voor jouw kan 5 kaarten moeten pakken, 3 kaarten spellen en de rest weg gooien omdat de hand limit 0 is. Degene voor jouw kan makkelijk een kaart spelen waardoor jij gewoon maar weer 1 kaart mag pakken en 1 kaart mag spelen.





Keeper Cards
Keeper kaarten zijn de kaarten met een groene rand. En hier draait het spel eigenlijk om. Op alle Keeper kaarten zie je een plaatje en een titel staan, zoals hier op de foto Money (geld) en Dreams (dromen)
Er worden in het spel Goal kaarten gespeeld, deze bepalen het doel van het spel. Als je dat doel behaald hebt dan heb je gewoon. Het merendeel van de doelen die er zijn is het verzamelen van een combinatie van Keepers. Iedere Keeper zit er maar 1 keer in. Maar zo simpel is het niet.
Je kan denken dat je bijna gewonnen hebt omdat in jouw beurt je de laatste Keeper kan neerleggen en je zo wint. Maar iemand kan ook weer een ander Doel kaart spelen, waardoor er weer een heel ander doel nagejaagd moet worden om te winnen.

Nu is het wel zo dat 1 Keeper wel in combinatie met telkens andere Keepers in meerdere doelen voor kan komen. Dus Keepers zijn altijd wel handig om te hebben in dit spel. Als je een Keeper speelt leg je die voor je neer.




Creeper Cards
Creeper kaarten hebben een zwarte rand en zijn eigenlijk de slechte tegenhangers van Keepers. Op het moment dat je een Creeper pakt, moet je die direct open voor je neerleggen en een nieuwe kaart pakken.
Vaak kan je niet winnen als je een Creeper voor je hebt liggen. Ook al heb je de andere kaarten om het doel te behalen. Nu zijn er gelukkig wel wat kaarten in het spel waarbij je van die Creepers af kunt komen, maar veelal is het geen gunstige kaart om te krijgen.
Nu is er wel een bepaalde Doel kaart waarbij je twee Creepers nodig hebt om te winnen.

Maar gelukkig zitten er in verhouding tot Keeper kaarten maar weinig Creepers in het spel.



Goal Cards
De kaarten met de roze rand zijn doel kaarten. Deze geven aan wat het doel is wat je moet bereiken om te winnen. Zoals je op deze foto ziet, bestaan beide doelkaarten allebei uit een combinatie van 2 keepers.
De persoon die beide Keepers van een doel voor zich heeft liggen wint het spel. Het werkt dus niet zo als speler A de ene kaart heeft en speler B de andere kaart.
Maar als iemand een nieuwe Doel kaart speelt komt het vorige doel te vervallen. Waardoor je de ene keer heel dichtbij de winst kan zijn, en de andere keer weer heel ver verwijderd van het doel kan zijn.



Action Cards
De kaarten met een blauwe rand zijn actie kaarten. Kortom een actie die je kan doen. Veelal kunnen deze gunstig voor jouw zijn, maar lang niet altijd. Er zitten kaarten bij waarbij je nog een beurt mag doen. Kaarten waarbij je de kaarten die je in je hand hebt moet doorgeven naar de speler naast je. Of kaarten waarbij je bepaalde regels weer mag weg halen. Of dat je alle Keepers en Creepers op tafel mag schudden en het aantal kaarten wat iemand had weer terug geven aan ze, waardoor iemand weer heel andere Keepers of Creepers kan hebben.


Dus… Fluxx?
Zelf vind ik Fluxx een erg leuk spel omdat het erg onvoorspelbaar blijft. De ene keer ben je 5 minuten bezig met een potje, de andere keer een halfuur. Nu is het ook gewoon een heel makkelijk spel om te leren, en om even snel te doen.

Op het doosje staat dat het voor 2 tot en met 6 personen gespeeld kan worden. Maar gelukkig is dit wel een spel waarbij gesmokkeld kan worden. Je hebt wel minimaal 2 spelers nodig, maar je kan het ook best met 7 of 8 personen spelen. Wat heel erg fijn is.
Daar moet ik wel bij vermelden dat moet hoe meer spelers je het speelt hoe leuker het wordt, omdat je dan nog minder grip op de situaties hebt. Maar ook dat het sowieso langer gaat duren. Omdat continu de regels door iedereen veranderd wordt en het doel veranderd wordt. Dus dan kan het al gauw een uur zijn wat je met een potje bezig bent. Maar zo lang het gezellig is, waarom niet?
Al moet je er wel voor uitkijken, dat juist door dat veranderende element je het niet te lang speelt, want als een potje een uur duurt, dan wil je op een begeven moment ook gewoon stoppen ermee.

Het leuke aan Fluxx is dat hij er in verschillende thema's is. Binnen ieder thema blijft het spel en hoe het werkt wel het zelfde, maar de kaarten zijn dan gebaseerd op de thema's. In Zombie-Fluxx heb je bijvoorbeeld Creeper kaarten die Zombies zijn, In Stoner Fluxx heb je bijvoorbeeld als Keepers dingen als Weed, Fire en in Piraten Fluxx mag je bijvoorbeeld een extra kaart pakken als je een beurt langs  als piraat praatte.

Door de diversiteit in thema's zal er altijd wel een versie bij zitten die jouw aanspreekt.
Natuurlijk als je met een grote groep ben kan je 2 spellen combineren, maar mijn tip is dan om 2 dezelfde versies met elkaar te combineren. Want anders kan het echt heel lang duren voor eindelijk een doel behaald is.

Hoe het begon

Mensen die mij kennen die weten dat ik erg dol ben op bord en kaart spellen. Ik heb momenteel best een leuke collectie met spellen en ik zal iedere week hier mijn ervaringen met een bord of kaartspel omschrijven.
Dit omdat je toch wel eens wilt lezen hoe een spel is voor je het koopt. En omdat niet ieder spel daarin goed vertegenwoordigd wordt, en vooral omdat ik het zelf ook leuk vindt om te doen, heb ik besloten dat ik me daar maar toe ga zetten!

Ik woon ook vlakbij een kringloopwinkel waar ze vaak ook de meeste geniale spellen hebben. Dus ik zal jullie keer op keer verblijden met stukken over spellen die jullie al kennen, maar waarschijnlijk ook over spellen waarvan jullie denken "wat is dat voor spel?"

Heb je een suggestie voor een spel waarvan je wilt weten hoe ik er over denk, laat dan een reactie achter. Voel je natuurlijk vrij om deze blog te delen met je vrienden, kennissen, wie dan ook.

Welke zijn er al gedaan:
1. Fluxx
2. Davinci Code
3. Het ANWB Vakantie Spel.
4. Totem
5. Point-Blank

Van de volgende vijf spellen zal er 1 gekozen worden voor de volgende blog en dan zal er weer een nieuw spel in het rijtje komen:
-Moord in maanlicht
-Love letter
-Levensweg, avonturen editie
-Love Hotel
-Shopping,-