zondag 19 oktober 2014

Spel 4: Totem


Totem
Zoals de doos al doet vermoeden is Totem een spel waarbij het om totempalen draait, of in preciezere zin, het bouwen ervan. Het is een leuk, spannend en vooral een strategisch spel voor 3 tot en met 5 personen. Het is makkelijk te leren maar het blijft een spel wat keer op keer spannend en uitdagend blijft.

De opzet van het spel is erg makkelijk. Iedere speler krijgt 21 kaarten, waarvan 3 topkaarten, 2 krijgerkaarten en 2 squawkaarten. De andere 14 kaarten zijn kaarten waar stukken op staan om de totempaal mee te bouwen. Ook staat er een getal op deze kaart, die bepalen het aantal punten wat de kaart waard is.


Er zit een kleine kartonnen totempaal bij die je in elkaar kan schuiven (daar kon ik helaas geen mooie foto van maken). Maar deze totempaal zet je de eerste ronde bij de beginspeler neer. Het spel duurt 7 rondes. Iedere ronde kiezen alle spelers die mee doen 3 kaarten uit hun hand die ze die ronde willen spelen. De rest van de kaarten leggen ze even aan de zijkant.
Zodra iedereen zijn 3 kaarten gekozen heeft begint de speler waar de totempaal bij staat met het spelen van een kaart. Dit kan een kaart zijn met een stuk totempaal erop. Maar ook een krijger, squaw of topkaart. Er mogen in totaal net zoveel totempalen liggen als er spelers mee doen.
En let op, je hoeft niet telkens bij dezelfde totempaal aan te sluiten. Je mag telkens zelf kiezen waar je ze neer legt.
Nadat alle spelers hun drie kaarten gespeeld hebben, verschuift de totempaal naar de volgende speler en kiezen de spelers weer drie kaarten uit. En dan begint de volgende speler dus als eerst met een kaart neer leggen. Dat verschuift zo per ronde.


Zodra een totempaal best al wat punten in zich heeft, is het handig om die toren te claimen. Je hebt de gewone top kaarten. Maar ook de krijger en squaw kaarten, die je op het plaatje hierboven ziet.
Zodra een totempaal afgesloten is, mag de speler die hem afgesloten heeft alle kaarten uit die totempaal pakken en op een apart stapeltje bij zich neerleggen.
De krijgerkaart is de onderste kaart van het plaatje. Je ziet daarop een indianenman die op de totempaal klimt. Je kan deze kaart gebruiken om de totem al deels af te sluiten.
Dit komt omdat op de krijgerkaart mag alleen een squawkaart (de kaart met het indianenmeisje) komen om die totem mee af te sluiten. Dat heeft wel als risico dat zodra je een krijgerkaart gespeeld heeft een speler die na jouw aan de beurt is misschien wel die totem af maakt door er een van zijn squawkaarten  op te leggen. Het is dus verstandig om goed na te denken wanneer je ze gaat spelen.


De topkaart, zoals hierboven te zien is. Is een kaart waar de speler er drie van krijgt. Je kan een topkaart gebruiken om een totem mee af te sluiten zodat die van jouw is. Hij kan alleen niet boven een krijgerkaart komen. Maar verder kan hij op iedere totem terecht komen.


Zoals je in het plaatje ziet hebben alle totemstukken verschillende waardes. In het spel zitten kaarten met waardes 1 tot en met 6. En dan nog een kaart met een waarde 8 en een van waarde 10. De kaarten die 8 en 10 punten waard zijn zitten er wel minder in dan de andere kaarten.

Na 7 rondes zijn al je kaarten op en wordt het tijd om je punten te tellen. Je telt alle waardes van de kaarten van de door jouw gewonnen totems bij elkaar op. Topkaarten, krijgerkaarten en squawkaarten leveren je geen punten op. En de speler die de meeste punten heeft verzameld wint het spel.


Dus… Totem?
Ik vind Totem een onwijs leuk spel en naar mijn idee zeker een aanrader voor iedereen die van leuke, korte tactische spellen houdt om in zijn verzameling te hebben.
Het leukste gedeelte zit hem erin dat je goed moet nadenken. Niet alleen over wat je zelf wilt doen, maar ook over wat je tegenstanders zullen gaan doen en mogelijk je daar op anticiperen.
De ene keer kan dat goed voor je uitpakken de andere keer niet. Als je bijvoorbeeld ene krijgerkaart speelt en dan je volgende beurt een squawkaart erop wilt leggen, maar een van je tegenstanders had al het vermoeden dat je zoiets zou doen en kaapt de totem voor je neus weg.

Door de makkelijke opzet ervan is het snel te leren en te spelen. En het is een perfect spel voor als je zin hebt in een spelletje, maar geen zin hebt om uren bezig te zijn met een spel. De illustraties op de kaarten zijn erg mooi gemaakt. En het is net als bij meerdere spellen die bij 999 games vandaan komen een spel wat leuk en uitdagend is en wat goed in elkaar zit.
Kortom, ik zeg, kopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten